Kawa rozpuszczalna

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Polacy nie należą jednak do zagorzałych kawoszy i spożywanie kawy przez przeciętnego Kowalskiego, waha się w granicach dwóch do trzech kilogramów kawy rocznie. Zdecydowanie wyprzedzają nas Skandynawowie, u których konsumpcja kawy na głowę, sięga nawet 14  kilogramów na rok.

Kawa naturalna, ziarnista, zaliczana do używek, ma pewne zalety. Ponieważ zawiera kofeinę pełni rolę stymulatora, dostarcza organizmowi pobudzających bodźców, poprawia sprawność i odprężą ciało i umysł. Najchętniej jest spożywana rano, po przebudzeniu, w celu  rozbudzenia się i poprawy kondycji umysłowej, ale po przekroczeniu zalecanych norm, nadmiar kofeiny może być szkodliwy.

Ale ponieważ rano zawsze brakuje czasu na spokojne zaparzenie kawy ziarnistej, wiele osób sięga po aromatyczną kawę rozpuszczalną.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna

Jest to rodzaj wyciągu z kawy, wysuszonego ekstraktu, który uzyskuje się dwiema metodami:

– przez palenie, zmielenie, zaparzenie i usunięcie widocznych stałych odpadów, odparowaniu cieczy, następnie zmrożeniu pozostałości, a na koniec usunięcia lodu. Tak powstały proszek w postaci zbitych grudek nadaje się do spożycia. po dodaniu do niego wody;

– poprzez odparowanie wody zawierającej koncentrat kawy.

Sposoby przyrządzania

Kawy rozpuszczalne mają wielu zwolenników. Są ogólnie dostępne, można je mieszać z gorącą i zimną wodą, nadają się jako składnik deserów, ciast, lodów i jako jako kawa mrożona. Taka kawa jest łatwa do przygotowania i nie pozostawia zbędnych fusów.

Opublikowano w