Kawa sypana czy rozpuszczalna?

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Na rynku dostępna jest zarówno kawa sypana, jak i rozpuszczalna. Może więc pojawić się pytanie, czym różnią się te kawy, a przede wszystkim która z nich jest zdrowsza.

Kawa naturalna

Kawa naturalna, nazywana inaczej parzoną, to po prostu prażone nasiona krzewu kawowego. Taka kawa ma więcej kofeiny niż rozpuszczalna. Parzona w sposób turecki będzie zawierać niezdrowe związki eteryczne, które w zbyt dużych ilościach mogą okazać się szkodliwe.

Kawa rozpuszczalna

Przy produkcji kawy rozpuszczalnej zachodzą procesy technologiczne, często bardzo skomplikowane. Tym samym producenci mają możliwość nie tylko wzbogacenia smaku takiej kawy, ale także dostosowanie jej składu. Zazwyczaj też taka kawa produkowana jest z gorszych rodzajów nasion, bo ich wygląd nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. Warto też pamiętać, że w kawie rozpuszczalnej może znajdować się nikiel, który w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu.

Którą kawę wybrać?

Choć zarówno kawa naturalna, jak i rozpuszczalna ma swoje wady, warto pamiętać, że żadna z nich nie jest szkodliwa, jeśli będzie pita w rozsądnych ilościach. Najważniejsze jest więc zachowanie umiaru. Obecnie nie ma jednoznacznych badań wskazujących, która kawa jest lepsza dla zdrowia. Przy wyborze można więc kierować się smakiem i osobistymi preferencjami.