Sól himalajska uchodzi za najczystszą sól krystaliczną na świecie. Praktycznie nie zawiera zanieczyszczeń. Wydobywana jest w Pakistanie z dna oceanicznego poprzez płukanie wodą i suszenie. Zawiera ona duże ilości składników mineralnych oraz tlenku żelaza, dzięki czemu przybiera różową barwę.
Różowa sól himalajska – właściwości
- brak zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, co sprawia, że jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej
- łagodzi infekcje gardłowe
- wpływa pozytywnie na kondycję skóry
- reguluje gospodarkę wodną organizmu
- pomaga w leczeniu układu oddechowego
- reguluje ciśnienie krwi
Zastosowanie soli himalajskiej
Podstawowym zastosowaniem soli himalajskiej jest wykorzystanie jej jako przyprawy. Ma ona bowiem bardziej intensywny smak niż inne rodzaje soli. Nadaje smak wielu potrawom a także dzięki swej różowej barwie może służyć jako dekoracja potraw.
Sól himalajska znajduje również zastosowanie w produkcji kosmetyków. Dzięki swym właściwościom jest stosowana przy problemach skórnych jako sól do kąpieli. Pomaga zwalczać zapalenia skóry, trądzik czy egzemę. Kąpiel z solą himalajską polecana jest także przy problemach reumatycznych i infekcjach ginekologicznych.
Taki produkt, nie jest też drogi, co więcej jest łatwo dostępny, w sklepie FIT OR SWEET sól himalajska czarna jest dostępna nawet za kilka złotych kilogram.
Sól himalajska czarna, czyli Kala Namak
Pochodzi z Bangladeszu, Indii, Nepalu oraz Pakistanu. Ma charakterystyczny zapach gotowanego jajka, spowodowany zawartością siarczanu sodu, siarkowodoru, a także siarczku żelaza.
Czarna sól himalajska cechuje się również delikatnie ostrym posmakiem. Ma zastosowanie przy występowaniu problemów trawiennych. Zapobiega zgadze, niestrawności czy wzdęciom.