Organizm ludzki ma to do siebie, że w tkankach kumuluje różnorakie związki i niestety często są to substancje szkodliwe. Człowiek dostarcza do organizmu takie substancje w dwojaki sposób: poprzez oddychanie, także przez skórę oraz poprzez żywność. Im mniejsze stężenie szkodliwych związków w powietrzu i im mniej szkodliwych substancji w pożywieniu, tym człowiek jest zdrowszy. Dlatego ważne jest miejsce, w którym kupowana jest żywność.
Sklep ekologiczny – z czym to się wiąże?
Sklep ekologiczny tutaj jest punktem, w którym można zakupić przede wszystkim żywność, ale czasami również sprzęty kuchenne do jej przygotowywania, które zostały dopuszczone do obrotu z przedrostkiem „bio”. Może to być więc bio mąka, bio sok z warzyw albo garnki do gotowania na parze. Takie sklepy pozyskują produkty do handlu wyłącznie z certyfikowanych upraw, które podlegają częstym i dość skrupulatnym kontrolom.

Czym jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność musi posiadać pewne cechy, które nie są wymagane przy powszechnie stosowanych uprawach. Nie jest wprawdzie prawdą, że taka żywność jest produkowana wyłącznie przy nawożeniu naturalnym i całkowicie bez udziału środków ochrony roślin, ale substancje chemiczne muszą być specjalnie dopuszczone do upraw ekologicznych, a ich użyta na danym areale ilość nie może przekraczać dość wyśrubowanych, określonych w przepisach norm. Sklep ze zdrową żywnością oferuje więc produkty o znacznie mniejszej od przeciętnych produktów zawartości pestycydów, azotanów i innych niepożądanych w organizmie człowieka związków. Robiąc zakupy w takim sklepie, można być pewnym, że destrukcyjne substancje nie odłożą się w organizmie wcale albo w znikomej ilości.