Syrop klonowy – gdzie produkuje się płynne złoto? Jak go spożywać?

Syrop klonowy jest płynnym środkiem słodzącym otrzymywanym z soków drzew klonowych. Składa się on z wody, sacharozy i minerałów. Fakt, że jest on w 100 procentach naturalny i nieprzetworzony, stanowi korzyść dla konsumentów dbających o zdrowie.

W jakich sytuacjach jest spożywany syrop klonowy?

SYROP-KLONOWY-C
syrop klonowy znajduje się w ofercie sklepu Fitorsweet

Syrop klonowy jest najczęściej spożywany do potraw śniadaniowych, takich jak naleśniki, gofry i tosty francuskie. Może być jednak również stosowany jako składnik potraw do gotowania i pieczenia, jako środek słodzący lub aromatyzujący. Syrop klonowy jest uważany za zdrowszą alternatywę dla rafinowanego cukru. Zawiera on więcej antyoksydantów i minerałów niż inne płynne słodziki, takie jak syrop kukurydziany czy miód.

Światowa produkcja syropu klonowego

To słodka ciecz wytwarzana przez gotowanie soków z klonu cukrowego. Jego smak i kolor różnią się w zależności od regionu, w którym jest produkowany, a także od pory roku, w której został zebrany. Drzewa klonowe występują obficie w Ameryce Północnej, a Kanada jest domem dla ponad 80% światowej produkcji syropu klonowego. Chociaż Kanada i Stany Zjednoczone produkują większość światowych dostaw, inne kraje, w których rosną drzewa klonowe, również produkują swój własny syrop.

Syrop klonowy zawiera pewne składniki odżywcze

Syrop klonowy zawiera niewielkie ilości różnych minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą oferować różne korzyści zdrowotne. Syrop klonowy jest produktem naturalnym, bez dodatku sztucznych aromatów i konserwantów. Nie zawiera tłuszczu, sodu ani cholesterolu i jest doskonałym źródłem manganu, i cynku. Zawiera około 67 kalorii na łyżkę stołową, czyli tyle samo, co rafinowany biały cukier.