Jakie zamienniki cukru można zastosować w diecie?

Cukier jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Używa się go do ciast, omletów czy napojów. Niestety, ale potrawy zawierające dużą ilość cukru często dostarczają też sporych ilości energii. Dodatkowo nadmiar cukru w diecie negatywnie wpływa na zdrowie. Czy można go jakoś zastąpić? Wbrew pozorom możliwości jest całkiem sporo!

Dlaczego warto ograniczyć ilość cukru w diecie?

zamienniki cukru

Cukier powszechnie występuje w wielu produktach spożywczych. Często ludzie nie są świadomi, ile sacharozy tak naprawdę spożywają każdego dnia. Już same słodkie napoje potrafią w przeliczeniu dostarczyć aż cztery łyżeczki cukru w jednej szklance. Taka dawka popularnej słodkiej substancji dostarcza około 100kcal, co mniej więcej stanowi równowartość energii dostarczanej przez średniego banana. Co więcej, produkty zawierające duże ilości cukrów prostych bardzo intensywnie stymulują wydzielanie insuliny. Takie zjawisko może być niekorzystne dla wielu osób, w tym takich cierpiących na cukrzycę. Właśnie dlatego warto mieć w swojej kuchni różne zamienniki cukru.

Jakie zamienniki sacharozy można zastosować w diecie?

Na rynku istnieje wiele zamienników cukru. Część z nich ma obniżoną zawartość energii, a część wcale nie dostarcza dodatkowych kilokalorii. Są także zamienniki, które tak naprawdę mają zbliżoną wartość energetyczną do sacharozy – przykładem jest miód. Jednakże, spośród bezkalorycznych albo niskokalorycznych zamienników można wybrać na przykład:

  • Ksylitol
  • Erytrytol
  • Aspartam
  • Stewię