Koper włoski – zdrowy sposób na pyszną sałatkę

Koper włoski jest naturalnym źródłem kwasu foliowego, witaminy z grupy B występującej w żywności. W rzeczywistości kwas foliowy jest tak ważny, że uważa się go za „kanarek w kopalni węgla” dla osób z niedoborem witaminy B12. Wiele osób nie wie jednak, że koper włoski posiada tę zdrową cechę. Jest on powszechnie stosowany jako składnik sałatek i dań dodatkowych ze względu na swoją chrupkość, aromatyczny smak i niską zawartość fodMAP. W tym artykule dowiesz się, jak przyrządzić pyszną sałatkę z koprem włoskim.

Czego można się spodziewać po sałatce z kopru włoskiego?

koper włoski

Sałatka ta jest często przygotowywana z nasion kopru włoskiego, które są małe, pomarańczowe i delikatne. Ze względu na swój żółty kolor koper włoski nazywany jest także kurkumą indyjską. Nasiona są słodkie i łagodne, a ich smak przypomina anyż i kurkumę. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić tę sałatkę, można dodać kolendrę, cytrynę i paprykę.

Jak przygotować zdrową sałatkę z kopru włoskiego?

Ta sałatka jest przygotowana z połączenia warzyw i owoców. Najważniejszym składnikiem jest koper włoski, który stanowi podstawę sałatki. Sałatkę można podawać z chlebem lub ryżem. Zalecana wielkość porcji do dania z makaronem to 1/4 filiżanki.

Kiedy stosować koper włoski w diecie?

Koper włoski jest często spożywany w okresie pełnego rozkwitu, czyli od maja do października na półkuli północnej. Idealny czas na spożywanie tego pożywnego warzywa przypada na miesiące zimowe, kiedy większość ludzi nie ma możliwości zjedzenia sałatki na lunch. Kiedy na obiad można zjeść sałatkę, wystarczy dodać do niej kilka gotowanych ziemniaków i kawałek mięsa, aby stworzyć obfity obiad. Możesz też spróbować tego zdrowego dodatku do obiadu, który doda Ci energii na kolację z przyjaciółmi.