Mleko sojowe to jeden z tych produktów, które mogą brzmieć dość obco. Jednak warto wiedzieć, że taki produkt jest zdrowy oraz może przynieść wiele dobrego, jeśli znajdzie się w diecie. Jest to produkt, który jest w pełni naturalny oraz daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Warto postawić na mleko sojowe, by dodać swojemu jadłospisowi nieco urozmaicenia.
Mleko sojowe w kuchni – jak je wykorzystać?
Mleko sojowe w kuchni jest produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Po pierwsze jest to produkt, który można dodać do kawy, ale nie tylko tam świetnie się sprawdzi. Mleko sojowe można dodać też tam, gdzie zazwyczaj dodaje się mleko odzwierzęce, czyli:
- do płatków śniadaniowych,
- do twarożku,
- do potraw słodkich oraz dań wytrawnych.
Takie mleko świetnie również smakuje całkowicie samodzielnie. Warto postawić na taki rodzaj mleka również wtedy, kiedy chce się wykluczyć laktozę ze swojej diety. W sklepie FitOrSweet kupić można mleko sojowe o dobrym składzie.
Mleko sojowe w kuchni – jakie ma właściwości?
Mleko sojowe jest napojem, który ma wiele pozytywnych wpływów na zdrowie. Po pierwsze jest ono ubogie w tłuszcz, który sprzyja otyłości. Jego częste stosowanie sprzyja również obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że taki napój jest bardzo zdrowy dla kobiet w okresie przekwitania. Może on łagodzić dokuczliwe objawy menopauzy. Kolejne zalety stosowania mleka sojowego to dobry wpływ na kości. Nie chodzi tutaj nie tylko o wapń, ale też o ograniczenie zmniejszania się masy kości u człowieka.