Osoby, które często piją kawę powinni na niej bardzo dobrze się znać. Aby zostać dobrym degustatorem, trzeba oczywiście pić wile gatunków kaw i co najważniejsze dobrze zapamiętywać ich smak. Oczywiście mogą zdarzyć się takie sytuacje, że popijając kawę u znajomych będziemy bardo zachwyceni, a tak naprawdę spożywać będziemy zwykłą kawę z najbliższego sklepu. Sytuacja może być również zupełnie odwrotna, czyli popijając drogą kawę z wyższej półki, będzie ona nam nie smakować. Ogromny wpływ na ocenę kawy mają oczywiście subiektywne gusta. Pamiętać należy również i o tym, że sam wybór kawy to nie wszystko i bardzo ważną rolę odgrywa również jej odpowiednie zaparzenie. Prawdziwi smakosze kawy muszą nauczyć się dobrze ją parzyć.
Ziarnista kawa Arabica
W Polsce, jak i zresztą na całym świecie bardzo dużą popularnością cieszy się ziarnista kawa Arabica. W przypadku kawy ziarnistej, trzeba oczywiście pamiętać o tym, że jej zaparzenie wymagać będzie zupełnie innych czynności niż zaparzenie tradycyjnej kawy rozpuszczanej. Najwięksi specjaliści od kawy twierdzą, że to właśnie dobrze zaparzona kawa ziarnista jest najsmaczniejsza. Dzięki odpowiedniemu mieleniu, można z ziaren wydobyć nie tylko niesamowity zapach, ale przede wszystkim rewelacyjny smak. Ważne jest również to w jakim naczyniu będziemy pić kawę. Inaczej parzy się kawę do filiżanki, a zupełnie inaczej wygląda proces parzenia kawy do normalnego kubka.