Owies bezłuskowy jest odmianą, która od tradycyjnego owsa odróżnia się nie tylko brakiem łusek, ale również lepszym składem i zwiększoną ilością składników odżywczych. Gdzie wykorzystuje się ziarna bezłuskowe owsa? O tym będzie nasz artykuł.
Do czego można wykorzystać bezłuskowe ziarna owsa?
Owies ziarno bezłuskowe Bio 400 g – Niro to produkt dostępny na fitorsweet.pl, który można wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej dodaje się je do chleba, szczególnie zmiażdżone płatki. Można również zmielić ziarna i dodać w takiej postaci do chleba. Dzięki temu, ze są bogactwem wielu składników mogą być dużo lepszym dodatkiem niż tradycyjnych ziarna owsa. Co ważne, bezłuskowe ziarna owsa to bardzo dobra alternatywa dla kaszy lub ryżu, gdyż można je gotować i spożywać jako dodatek do sosów, zup czy gulaszy. Nadają się także na mąkę, z której stworzymy nie tylko chleb, ale również zdrowe ciasteczka czy ciasta. Wiele osób chętnie dodaje je także do musli czy owsianki. Są zdrowie i pyszne, stąd ich duża popularność.
Co znajdziemy w bezłuskowych ziarnach owsa?
Bezłuskowe ziarna owsa to bogactwo wapnia, żelaza, fosforu, jodu, a także witaminy E i witamin z grupy B. Dzięki temu są doskonałym dodatkiem dla osób dbających o swoje zdrowie. Wyróżniają się właściwościami odmładzającymi, wzmacniającymi oraz regenerującymi organizm. Mają dużo błonnika, dlatego korzystnie wpływają na układ pokarmowy i efekty diet odchudzających. Wybierając wersję Bio można mieć pewność, że ziarna owsa pochodzą z kontrolowanych i pewnych upraw. Ekologiczne ziarna owsa mogą regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu wpływają pozytywnie na układ krążenia. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, aby cieszyć się rewelacyjnym zdrowiem.