O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty wie chyba każde dziecko, które z nosem przy kubku z dziwnym naparem odmawia picia. Co jednak wyróżnia ten gatunek?
ZIELONA A CZARNA
Popularna czarna powstaje z dojrzałych listków poddanych procesowi fermentacji. Natomiast tę zieloną suszy się. Dzięki temu zachowuje więcej składników odżywczych.
PARZENIE
Specjaliści twierdzą, że zielona herbata wymaga 3 -4 minutowego parzenia w wodzie o temperaturze od 60 do 90 stopni. Napar można przygotować kilkukrotnie z tych samych liści. pierwszy zadziała pobudzająco, natomiast kolejne uspokoją skołatane nerwy.
CHUN MEE
„Piękne brwi” w wolnym tłumaczeniu. Ten napar ma korzenny posmak, pochodzi z Chin bądź Tajwanu. Świetnie nadaje się do aromatyzowania. Może być przechowywana nawet przez kilka lat, jednak… jej wspaniały smak z pewnością nie pozwoli, by tyle zalegała w szufladzie.
CUI ZHEN
Ten gatunek ma z kolei nieograniczony czas przydatności do spożycia. Nazwa wywodzi się od imienia księżniczki, która kochała herbatę zieloną. Pewnego dnia podczas zbierania młodych listków spadła w przepaść. Cui zhen ma lekki, agrestowy posmak.
GUNPOWDER
„Proch strzelniczy” pochodzi z Chin, Tajwanu oraz Cejlonu. Uchodzi za najbardziej wykwintną z herbat, a do Europy trafia w postaci maleńkich kuleczek pozwijanych liści. Przy wyborze warto kierować się ich kolorem. Im ciemniejsze, tym lepsza jakość. Niestety, pierwszy napar Gunpowder pozostawia wiele do życzenia. Dopiero drugi ma mniej cierpki posmak.
Herbata zielona od KrainaHerbaty.pl już zdobywa popularność na polskim rynku, ponieważ znacząco różni się od popularnej czarnej. Ponadto stoją za nią wieki azjatyckiej historii. A te są w stanie zainteresować nie tylko wielbicieli orientu.