Czy zwracasz uwagę na wartość odżywczą batona proteinowego na etykiecie, czy wystarczy, że w nazwie batona znajduje się słowo „fit”? Czy smak jest dla Ciebie ważny, czy jesteś zwolennikiem zdrowej i zbilansowanej przekąski białkowej? Czynniki te powinny być zdecydowanie brane pod uwagę przy wyborze zdrowego batonu.
Cukier nie powinien znajdować się na szczycie listy
Na opakowaniach niektórych batonów widnieje informacja, że są to zdrowe batony, ale prawda jest taka, że zawierają one więcej cukru i węglowodanów niż samego białka. I ważne jest, abyś przede wszystkim dostarczał sobie wystarczającą ilość białka. Wystarczy trzymać się tych pięciu zasad, a niezależnie od tego, który baton wybierzesz, możesz mieć pewność, że nie zmarnowałeś czasu na siłowni.
Ta zasada brzmi jak oczywista, ale możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że wiele batonów proteinowych zawiera tyle samo cukru, co zwykłe fit batony czekoladowe. Dzieje się tak głównie dlatego, że im więcej cukru zawiera batonik, tym smaczniej smakuje. Większość ludzi nie sprawdza ilości cukru na opakowaniu batonika, ponieważ interesuje ich tylko ilość białka i kalorii. Ważne jest jednak, że cukier może być pierwszym składnikiem batonów proteinowych, nawet jeśli są one bogate w białko.
Cukier może również ukrywać się pod różnymi nazwami, takimi jak dekstroza, fruktoza, syrop ryżowy i kukurydziany, miód, nektar z agawy i tym podobne.
Stosunek zawartości węglowodanów do białka w produkcie
Zalecamy unikanie batonów, które zawierają dwa razy więcej węglowodanów niż białka. Na powyższym rysunku stosunek węglowodanów (40g) do białka (10g) wynosi 4: 1. Na podstawie tego stosunku możemy stwierdzić, że ten batony fit są słodsze niż powinna być zdrowa przekąska. Zasadą jest, że jeśli batonik zawiera dwa razy więcej węglowodanów niż białka, lepiej wybrać inny produkt.
Jednak obecnie na rynku jest dostępnych wiele zdrowych batonów, które mają naprawdę dobre składy i mogą być dobrą przekąską między posiłkami. Sklep fitorsweet.pl ma w swojej ofercie fit batony o dobrych składach.