Czy czekolada bez laktozy jest zdrowsza?

Czekolada bez laktozy to idealny produkt dla osoby zmagającej się z nietolerancją lub wrażliwiej na jej nadmiar. Tego typu słodkości często mają o wiele lepszy skład niż zwykłe czekolady na sklepowych półkach. Oprócz braku mleka w składzie nierzadko są też pozbawione glutenu oraz wzbogacone w zdrowsze zamienniki cukru, co więcej wiele z nich wytwarza się z certyfikowanych składników ekologicznych. Sięgając po takie wyroby zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych warto dokładnie czytać etykiety, aby mieć pewność, że mamy dotyczenia ze zdrowszą alternatywą tych popularnych słodyczy.

Prosty skład

czekolada bez laktozy

Wybierając czekoladę bez laktozy najlepiej sięgnąć po produkty z prostym składem, pozbawione wypełniaczy czy niezdrowych cukrów. Idealnie jeśli na pierwszym miejscu zamiast słodzika jest właśnie ziarno kakaowca lub tłuszcz kakaowy. Dobrze zwrócić też uwagę na opakowanie i zawarte na nim symbole informujące o certyfikatach. To da pewność, że kupowana czekolada będzie o wiele lepszej jakości. 

Przekąska na diecie

Dieta nie musi być pełna wyrzeczeń, osoba planująca zrzucić kilka kilogramów może również jeść słodycze. Kilka kawałków zdrowszej czekolady bez laktozy będzie dobrym wyborem, jeśli pamięta się o umiarze i tratuje ją jako okazjonalna przekąskę lub dodatek do deseru pełnego zdrowych owoców. 

Do czego sprawdzi się czekolada bez laktozy?

Osoba uwielbiająca słodkości może wykorzystać taki słodki produkt na wiele sposobów, gdyż czekolada bez laktozy będzie idealna do:

  • polewa do wszystkich ciast i deserów, jako zdrowszy zamiennik zwykłych czekolad 
  • dodatek do owsianek
  • posypka na desery dla dzieci