Herbata jaśminowa – charakterystyka

Herbata jaśminowa otrzymywana jest z jaśminu wielkolistnego. Roślinę tę dodaje się do herbaty  czarnej lub zielonej w zależności od tego jaki napój ma zostać otrzymany.

Czasem herbatę jaśminową nazywa się cesarską perłą, gdyż dawniej mogli ją pic jedynie chińscy arystokraci. To napój niezwykle aromatyczny i delikatny. Ma też wiele właściwości zdrowotnych. Jaśminowa herbata ma przede wszystkim działanie antykancerogenne. Wynika to ze znacznej zawartości polifenoli, czyli związków o działaniu antyoksydacyjnym. Neutralizują one w znacznym stopniu ataki wolnych rodników na organizm, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory różnego typu.  

Herbata jaśminowa w odmianie zielonej poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i chroni przed zawałem serca. Poza tym redukuje ilość złego cholesterolu. Napoje z dodatkiem jaśminu pomagają również zachować dobrą pamięć, koncentrację oraz ogólną sprawność umysłową, nawet w późnym wieku. Jaśmin skutecznie pomaga też odreagowywać codzienne stresy. Wiele osób jest tez zdania, że herbata jaśminowa jest również afrodyzjakiem. Podobno regularne picie jaśminowej herbaty sprawia, że ciało po jakimś czasie zaczyna wydzielać delikatny, jaśminowy zapach.