Dla każdego kawosza ranek bez kawy jest bardzo trudny do przeżycia. Dobra kawa na dzień dobry od razu poprawia humor i budzi do życia. Jaka kawę wybrać, by dzień był udany i aromatyczny?
Na rynku jest bardzo wiele kaw. Mamy kawy mielone, ziarniste, czy mieszanki. Na jaką kawę się zdecydować, by poczuć niesamowity aromat i orzeźwienie?
Piękny aromat
Wielu kawoszy lubi kawy ziarniste. Dlaczego? Kawa w ziarnach, jej mielenie, aromat, który rozchodzi się wokół jest przedłużeniem tego błogiego uczucia, jakie daje poranne picie kawy. Kawami ziarnistymi przeważnie są Arabica i Robusta. Charakteryzują się bardzo mała ilością kofeiny, dzięki czemu ich smak jest łagodny i delikatny.
To przede wszystkim aromat jest wyznacznikiem dobrej kawy. Olejki eteryczne zawarte w kawie podobne są do tych, znajdujących się w kakao, stąd tez zapach kawy przypomina niekiedy zapach czekolady. I właśnie dlatego kawy ziarniste są tak pociągające dla kawoszy. Ich aromat jest cudowny i jeszcze przed wypiciem pierwszego łyka kawy wyczuwalny.
Smak i i posmak
Jest to kolejny, niezmiernie ważny czynnik, który wpływa na ocenę kawy. Dobra kawa ma niewielka lub bardzo mała kwasowość. Niewielką goryczkę i pełną konsystencję. Tu jest wielu zwolenników mieszanek, dzięki którym można uzyskać wymarzony smak kawy. Jedna z takich mieszanek jest Włoska kawa Lavazza – https://sklep.gkpge.pl/kawa-lavazza.
Wyważenie ( ang. balance)
Tu najważniejsze jest wyważenie wszystkich wcześniej wymienionych parametrów. Idealna kawa ma idealna kwasowość, daje idealna goryczkę i przyjemne odczucie na języku.
Kaw, które mogą zachwycić nas swoim smakiem i aromatem jest naprawdę wiele. Czy zdecydujemy się na ziarnistą Arabicę, klasyczną już mieszankę kawy Lavazza, czy Robustę ważne jest, by umieć docenić jej cudowny aromat i delektować się cudownym smakiem.