W celu wydobycia aromatu z ziaren kawy potrzeba dobrego młynka typu Bodum. Nawet najwyższej jakości mielona kawa nie jest w stanie zastąpić aromatu świeżo zmielonych ziaren, o czym prawdziwi smakosze tego energetyzującego napoju dobrze wiedzą. Kawa przygotowana z ziaren, które chwilę wcześniej trafiły do młynka to czysta poezja smaku. W jaki sprzęt warto się zaopatrzyć, aby codziennie móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy?
Wybieramy młynek do kawy
Wybór młynka do kawy uzależniony jest od częstotliwości używania przez nas tego typu sprzętu oraz ilości ziaren kawy, które mamy zamiar w nim w danym momencie zmielić. Odpowiadając sobie na to pytanie, łatwiej jest określić wielkość potrzebnego pojemnika na ziarna i moc silnika. Jeśli jednorazowo nie mielimy dużej ilości ziaren, to wystarczy nawet ręczny młynek do kawy. Są one znacznie tańsze niż ich elektryczne odpowiedniki i jednocześnie są dobrej jakości. Ich zaletą jest to, że podczas ręcznego mielenia ziaren nie dochodzi do ich wstępnego ogrzania, a więc nie tracą swojego intensywnego smaku i aromatu. Można też uniknąć zamulenia młynka. Ich minusem jest natomiast stosunkowo mała pojemność. Są one także mniej wydajne. Dla wielu osób wadą jest także wydłużony czas mielenia.
Dobrej jakości młynek elektryczny Bodum
Najbardziej polecanymi młynkami do kawy są te wysokiej jakości, czyli o wysokiej mocy silnika. Niestety są one znacznie droższe od tych z niższej półki. Sporą popularnością cieszą się żarnowe młynki do kawy znanej duńskiej marki Bodum. Urządzenia te są wyposażone w stalowe żarna, dobrze się prezentują, a ich cena jest całkiem przystępna. Zaletą tego młynka jest nieskomplikowana obsługa, funkcjonalność, intuicyjność i dobry design. Do wyboru są trzy progi grubości mielenia: ekspres ciśnieniowy, kawa z ekspresu przelewowego lub chemexa oraz kawa z French press’a. Jednakże to nie wszystkie możliwości, jakie oferują nam młynki. Oprócz głównych poziomów, do dyspozycji są dodatkowe warianty pośrednie, których jest aż dziewięć. Pozwala to na dopasowanie poziomu mielenia do swoich indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Dzięki możliwości regulacji grubości mielenia ziaren można liczyć na urozmaicenie, co z pewnością docenią smakosze kawy.