Jaki zaparzacz wybrać?

Bez względu na to, czy pita w domu, czy w pracy – kawa może mieć świetny smak i cudowny aromat. Nie otrzyma się jednak takiej, zalewając zwykłą kawę, zwykłym wrzątkiem, w zwykłej filiżance. By wydobyć z kawy to, co najlepsze, trzeba użyć odpowiedniego sprzętu!

Metalowy zaparzacz do kawy

Zaparzacz do kawy to coś, co powinien posiadać każdy pasjonat kofeiny. Zaparzacz wykonany ze stali szlachetnej, aluminium czy stali nierdzewnej jest o wiele lepszy od szklanego. Dlaczego? Dlatego, że szklany szybko odbiera ciepło znajdującemu się wewnątrz napojowi. Ten metalowy – utrzyma je znacznie dłużej. Dodatkowo, kawa w metalowym zaparzaczu nie jest narażona na działanie promieni słonecznych, które mogą niejako wpłynąć na jej posmak.

stalowy kawowy zaparzacz
Zaparzacz do kawy, to niezbędnik każdego, domowego baristy. Dzięki niemu, cała rodzina może cieszyć się pysznym smakiem czarnego napoju. Jak jednak kawę w takim zaparzaczu przygotować?

Sposób przygotowania

Przygotowanie kawy w zaparzaczu jest tak samo łatwe, jak zwykłe zalanie kawy mielonej w filiżance. Tu również wsypuje się odpowiednią ilość kawy i zalewa się ją gorącą wodą (ważne jest to, by kawy nie zalewać wrzątkiem a wodą w temperaturze około 90 stopni. Taką temperaturę wrzątek uzyskuje po około 1 minucie od zagotowania).

Następnie tak przygotowany napar należy odstawić do zaparzenia. Zwykle zaparzacze posiadają separator fusów, który po pewnym czasie należy opuścić na samo dno. W ten sposób otrzyma się krystalicznie czystą kawę o cudownym zapachu i delikatnym smaku.

Opublikowano w