Miłośnicy kawy bardzo często poszukują sposobów na dobrą i smaczną kawę. Część z nich inwestuje w drogie ekspresy ciśnieniowe, które gwarantują najlepszy aromat kawy. Ekspresy przelewowe czy na kapsułki są równie popularne, jednak każdy rodzaj ekspresu produkowany jest z myślą o kilku użytkownikach. Z tego powodu single sięgają po kafeterki, które co prawda wymagają pewnej wprawy w obsłudze, ale za to umożliwiają otrzymanie naparu o smaku kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym.
O kafeterce słów kilka
Kafeterka, zwana również kafererą lub kawiarką, jest rodzajem sprzętu, który pozwala na przygotowanie kawy pod ciśnieniem. Większość kawiarek umożliwia przygotowanie kawy, jednak do jej przygotowania wymagane jest podgrzanie wody poprzez postawienie kawiarki na płycie kuchennej. Gotowy do spożycia napar przedostaje się do górnej części kawiarki, skąd można go przelewać do filiżanek. W zależności od modelu, kafeterka pozwala na przygotowanie od jednej do maksymalnie 3 filiżanek naparu.
Kafeterka składa się z trzech zasadniczych części. W części dolnej powinna się znaleźć woda, która po podgrzaniu powinna się przedostać do górnej komory kawiarki. Na komorze z wodą powinno się znaleźć sitko z kawą, przy czym w kawiarkach nie wolno ubijać kawy. Dopiero na tym sitku powinna być nakręcona górna komora, do której będzie się przedostawać gorący napar kawowy. W odróżnieniu od ekspresów, gotowość kawiarki, czyli przygotowanie naparu z kawy, sygnalizowane jest jedynie poprzez specjalne odgłosy. Ich rozpoznanie wymaga wprawy, bowiem gdy napar jest gotowy, kawiarkę należy zestawić z ognia.
Jaka kawiarka jest najlepsza?
Większość kafeterek to produkty metalowe, które wykonane zostały albo ze stali, albo z aluminium. Najszybciej z tradycyjną kafeterką kojarzy się kawiarka aluminiowa ze względu na swój charakterystyczny, lekko kanciasty, kształt. Na rynku dostępne są także ceramiczne, które podobnie jak kafeterki z metalu należy postawić na palniku. Przed wyborem warto sprawdzić materiał, z jakiego kawiarka została wykonana, równie istotna jest szczelność górnej klapy, która nie powinna się samodzielnie odchylać do góry. Aby spełnić oczekiwania miłośników kawy, producenci zaprojektowali również kafeterki włączane do prądu. Takie kafeterki wyglądają jak klasyczne kafeterki, jednak nie wymagają pilnowania w czasie gotowania ani tym bardziej postawienia na palniku. Kawiarki tradycyjne i ceramiczne mogą być stosowane na wszystkich typach kuchenek, jednak przed ich nabyciem należy sprawdzić dostępność zapasowych uszczelek.