Kawa ziarnista, mielona, rozpuszczalna – co wybrać?

Przyjaciółka wszystkich niewyspanych, towarzyszka długich godzin pracy, ale i relaksujących chwil odprężenia. To właśnie kawa. Napój znany na całym świecie, bez którego wielu nie wyobraża sobie życia. Poniżej krótki przegląd poszczególnych rodzajów kawy i sposobów parzenia, które można zastosować w domu.

  1. Kawa rozpuszczalna.

Ten rodzaj kawy króluje w wielu domach i biurach, ze względu na szybkość i łatwość jej przygotowania. Nie potrzeba nic poza gorącą wodą, unikamy też walki z fusami. Jest to jednak produkt przetworzony, do którego produkcji często używa się środków chemicznych i ziaren niższej jakości. Większość smakoszy i baristów darzy zatem ten rodzaj kawy wręcz pogardą. Smak w ten sposób przygotowanej kawy pozostawia wiele do życzenia.

  1. Kawa mielona.

Ten rodzaj kawy można przyrządzać na wiele sposobów, zarówno w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, różnego rodzaju kawiarkach, jak i po prostu w filiżance czy kubku. Otrzymany napar jest mocny i aromatyczny. Zaletą kawy mielonej jest z pewnością jej uniwersalność i dostępność. Charakteryzuje się ona też nieporównywalnie lepszym i pełniejszym smakiem w stosunku do kawy rozpuszczalnej.

  1. Kawa ziarnista

Ulubienicą baristów i prawdziwych kawoszy jest kawa ziarnista, przeznaczona do samodzielnego mielenia tuż przed parzeniem. Kawy ziarniste mogą być niezwykle uniwersalne, jeśli tylko zaopatrzymy się w młynek. Dopasowując bowiem odpowiedni stopień zmielenia ziaren do metody parzenia, jesteśmy w stanie uzyskać najlepsze rezultaty i najpełniejszy smak i aromat naparu.