Różne filiżanki do kawy – jak wybierać, na co zwracać uwagę

porcelanowa filiżanka do kawyKawa, która gości w wielu polskich domach jako tradycyjny napój do śniadania, może być podawana na wiele sposobów. Niektórzy wybierają niewielkie choć mocne espresso, inni z kolei wolą się delektować dłużej, dlatego idealna dla nich jest kawa lungo czy americana z podwójną porcją espresso, uzupełniona o dodatek wody czy mleka. W zależności od własnych preferencji smakowych warto również wybierać filiżanki, które będą podkreślać walory smakowe wybranego rodzaju kawy.

Jak wybierać filiżanki do kawy

Włosi wybierając naczynia do podawania określonych rodzajów kawy stosują się do swoistego kanonu, jaki stworzyli włoscy eksperci. Zgodnie z nim filiżanki do espresso dostępne na www.swiezopalona.pl są niewielkimi cylindrycznymi filiżankami o pojemności do maksymalnie 70 ml. Podobny kształt zarezerwowano dla filiżanek do podawania kawy typu americana czy kawy lungo. Oba rodzaje kawy to kawa espresso (w przypadku lungo z podwójną porcją klasycznego espresso), uzupełniona o dodatek wody lub mleka. Obie kawy podaje się w podobny do filiżanki do espresso filiżankach o nieco większej pojemności i bardziej wydłużonym kształcie. Bardziej tradycyjny kształt filiżanek został zarezerwowany dla pozostałych rodzajów kawy, podawanej z dużą ilością spienionego lub gorącego mleka. Cafe au lait oraz cappuccino podaje się w filiżankach pękatych o rozszerzanej górze, przy czym dość powszechnie ten rodzaj filiżanek bywa mylony z filiżankami do herbaty. Filiżanki do podawania herbaty rozszerzają się ku górze, natomiast filiżanka do kawy ma na górze nieco mniejszy otwór.

Najlepsze filiżanki i naczynia do kawy

Idealna filiżanka do kawy to filiżanka z porcelany, jednak w zależności od rodzaju kawy, do jakiej się ją wykorzystuje, zależy również grubość ścianek filiżanki. W przypadku filiżanek do espresso czy do kawy lungo ścianki filiżanki są dość grube, aby w ten sposób zabezpieczyć napar przed zbyt szybkim stygnięciem. Także w przypadku pozostałych rodzajów filiżanek grubość porcelany jest większa niż w filiżankach do herbaty. Warto również pamiętać, że nie wszystkie rodzaje kawy serwowanej na ciepło podawane są w specjalnych filiżankach. Wybrane rodzaje kawy podaje się także w wysokich szklankach o grubych ściankach, które wykonane zostały ze szkła odpornego na wysokie temperatury. Takie szklanki posiadają również specjalne ucha do trzymania i najlepiej się sprawdzają przy kawach macchiato oraz mocha. Przezroczyste szkło pozwala na efektowną ekspozycję kolejnych warstw kawy, czekolady, mleka i dodatków smakowych.