sól himalajska – co to takiego?

Sól himalajska uchodzi za najczystszą sól krystaliczną na świecie. Praktycznie nie zawiera zanieczyszczeń. Wydobywana jest w Pakistanie z dna oceanicznego poprzez płukanie wodą i suszenie. Zawiera ona duże ilości składników mineralnych oraz tlenku żelaza, dzięki czemu przybiera różową barwę.

Różowa sól himalajska – właściwości

  • brak zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, co sprawia, że jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej
  • łagodzi infekcje gardłowe
  • wpływa pozytywnie na kondycję skóry
  • reguluje gospodarkę wodną organizmu
  • pomaga w leczeniu układu oddechowego
  • reguluje ciśnienie krwi

Zastosowanie soli himalajskiej

sól himalajska do sałatekPodstawowym zastosowaniem soli himalajskiej jest wykorzystanie jej jako przyprawy. Ma ona bowiem bardziej intensywny smak niż inne rodzaje soli. Nadaje smak wielu potrawom a także dzięki swej różowej barwie może służyć jako dekoracja potraw.

Sól himalajska znajduje również zastosowanie w produkcji kosmetyków. Dzięki swym właściwościom jest stosowana przy problemach skórnych jako sól do kąpieli. Pomaga zwalczać zapalenia skóry, trądzik czy egzemę. Kąpiel z solą himalajską polecana jest także przy problemach reumatycznych i infekcjach ginekologicznych.

Taki produkt, nie jest też drogi, co więcej jest łatwo dostępny, w sklepie FIT OR SWEET sól himalajska czarna jest dostępna nawet za kilka złotych kilogram.

Sól himalajska czarna, czyli Kala Namak

Pochodzi z Bangladeszu, Indii, Nepalu oraz Pakistanu. Ma charakterystyczny zapach gotowanego jajka, spowodowany zawartością siarczanu sodu, siarkowodoru, a także siarczku żelaza.

Czarna sól himalajska cechuje się również delikatnie ostrym posmakiem. Ma zastosowanie przy występowaniu problemów trawiennych. Zapobiega zgadze, niestrawności czy wzdęciom.