Stawia, czy to dobry zamiennik cukru?

Cukier to jeden z powodów otyłości, która dotyczy już około ¼ Polaków. Gorzej sprawa ma się z nadwagą, która jest u wielu jedynie przystankiem przed popadnięciem w problemy zdrowotne.
Zgodnie z raportem, który został sporządzony przez Ministerstwo Zdrowia, dochodzimy do zatrważających wniosków.

Ponad połowa dorosłych ma nadwagę, a co czwarty z nas jest otyły.
W takiej sytuacji powinniśmy szukać zdrowszych zamienników, które pozwolą nam zachować odpowiedni smak, jednocześnie zmniejszając wartość kaloryczną.

Stewia – bezkaloryczna słodkość!

Stewia to roślina o bardzo słodkim zapachu, a jej smak, dzięki glikyzodom stewiowym jest słodszy od normalnego cukru nawet kilkaset razy. Ta oszałamiająca liczba jeszcze bardziej zaczyna oddziaływać na człowieka, jeśli wzięty pod uwagę zostanie fakt, że jej kaloryczność jest równa zeru. Pozwala to osobom, które przechodzą na dietę, na zmniejszenie wartości kalorycznej spożywanych posiłków czy napojów.

Jedna łyżeczka cukru, która ma około 5g, zawiera 20 kcal. Wypijając pięć kaw dziennie, które posłodzone zostały co najmniej dwoma łyżeczkami cukru, wychodzi 200 kalorii. Przy dziennej kaloryczności około 2000 kcal, wychodzi 1/10 na sam cukier.

Stewia i jej właściwości zdrowotne

Oprócz smaku i bezkaloryczności, stewia może pochwalić się właściwościami prozdrowotnymi.

stewia
  • Dzięki zawartości m.in.: cynku czy selenu, wpływa korzystanie na organizm człowieka, działając antybakteryjnie. Widać to po zminimalizowaniu występowania próchnicy nazębnej.
  • Nie wpływa na gwałtowne skoki poziomu cukru, dzięki temu jest dobra dla osób, które chorują na cukrzycę typu 2.
  • Ma działanie przeciwgrzybiczne
  • Rozszerza naczynia krwionośne, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi.
  • W swoim składzie posiada wiele cennych witamin i minerałów. Oprócz wymienionych powyżej cynku i selenu warto zwrócić uwagę na występowanie magnezu, potasu czy żelaza. 

Stewia to naprawdę dobry zamiennik cukru. Oczywiście wszystko powinno być stosowanie w umiarze, który w przypadku stewii wynosi około 4g produktu.

Zawsze, gdy jest możliwość, powinno wybierać się ten zdrowszy produkt. Takim jest stewia, która może być przyjmowana w formie pastylek, tabletek czy suszonych liści.