Zieleń dodaje energii

Uważana za najzdrowszą herbatę na świecie, ze względu na podwyższą ilość przeciwutleniaczy. Zwalcza toksyny gromadzące się w organizmie, co ułatwia jego oczyszczanie. Posiada przy tym słodkawy smak i intensywną zieloną barwę. Herbata matcha to jedna z najdroższych, a zarazem najbardziej cenionych, herbat na świecie.

Jej zdumiewające właściwości znane były już mnichom zen, którzy to opracowali japońską ceremonię picia herbaty, z której kraj ten słynie. Rytualne przyrządzanie herbaty oczyszcza umysł i pozwala na osiągnięcie spokoju ducha, konieczną do uzyskania harmonii z otoczeniem.

Jednak napar ten posiada także duży wpływ na procesy zachodzące w naszym organizmie. Dzięki bogactwu minerałów i flawonoidów stanowi ważne źródło tych składników. Wpływają one na układ krążenia, układ nerwowy, a także na ogólne samopoczucie. Pomaga także przy odchudzaniu i w czasie zmożonego wysiłku, szybciej spalając tłuszcze i dodając energii. Przy dłuższym parzeniu zyskuje właściwości kojące i niwelujące stres. Obniża również poziom złego cholesterolu i ciśnienia, dbając o prawidłową pracę serca. Trudno więc przecenić jej pozytywny wpływ w trakcie leczenia środkami farmakologicznymi, gdyż zapobiega ona negatywnym skutkom stosowania leków.

W Japonii herbata matcha stosowana jest przy produkcji przysmaków i deserów, np. lodów czy oczyszczających smoothie. Dodaje się ją również do ciastek i przekąsek, dzięki czemu zyskują naturalny, zielony kolor.