Miód słonecznikowy – właściwości i zastosowanie

Miód to naturalny, smaczny i przede wszystkim zdrowy produkt wytwarzany przez pszczoły. Wyróżnia się wieloma właściwościami leczniczymi. Najrzadszym spośród miodów i wyjątkowo smacznym jest miód słonecznikowy. Czym się wyróżnia spośród pozostałych miodów?

Skąd się bierze miód słonecznikowy?

miod-taniMiód jest słodkim produktem powstającym w wyniku ciężkiej pracy pszczół. Miody dzielą się na nektarowe, spadziowe i mieszane. Miód słonecznikowy jest przedstawicielem pierwszej grupy, powstaje z pyłku kwiatów słonecznika i jest jednym z najrzadziej spotykanych w Polsce. Ma intensywnie żółtą barwę, lekko kwaskowy smak i specyficzny smak, który nie każdemu może zasmakować. Na szczęście miodu nie jada się wyłącznie dla jego walorów smakowych, ale ze względu na jego właściwości.

My jednak mamy zdecydowanie łatwiej niż pszczoły i kupimy w sklepie FIT OR SWEET tani miód słonecznikowy, przez internet bez wychodzenia z naszego ula.

Dobroczynne działanie miodu słonecznikowego

Miody słonecznikowe, podobnie jak wszystkie inne, mają bardzo wszechstronne działanie. Szczególnie polecane są do naturalnego leczenia przeziębienia. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a regularnie spożywane pomogą wspierać odporność. Poza tymi podstawowymi właściwościami miód słonecznikowy polecany jest do:

  • leczenia chorób skóry
  • wzmacniania układu moczowego
  • profilaktyki chorób wątroby
  • wspomagania pracy układu pokarmowego
  • wzmacniania układu krążenia i obniżania ciśnienia krwi
  • obniżania poziomu cholesterolu
  • leczenia niedokrwistości

Aby miód nie stracił swoich właściwości, należy go odpowiednio przechowywać (w chłodnym, zaciemnionym miejscu) i unikać wysokich temperatur (dodany do gorącej herbaty staje się bezużyteczny).