W dzisiejszych czasach płatki śniadaniowe królują w sklepach na całym świecie. Wymyślne smaki, kolorowe opakowania i wielkie napisy, obiecujące zdrowie i urodę. Jak więc odnaleźć się w gąszczu sklepowych półek i odróżnić zdrowe płatki śniadaniowe od fit płatków śniadaniowych sprzedawanych przez wielkie koncerny?
Jak wybrać zdrowe płatki śniadaniowe?
Lekkie, chrupiące i co najważniejsze, proste w przygotowaniu. Płatki śniadaniowe zdobyły popularność już w roku 1891. Od tego czasu przemysł spożywczy znacznie się rozwinął i producenci prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych i bardziej wymyślnych receptur. Płatki czekoladowe, owocowe, z miodem i z witaminami… Opakowania zapewniają nas o wyjątkowych doznaniach smakowych oraz zdrowotnych właściwościach zapakowanych w nich produktów.
Naturalne płatki powinny mieć w składzie jedynie ziarna zbóż. Produkowane są przede wszystkim z:
1. przenicy;
2. owsa;
3. jęczmienia;
4. kukurydzy.
Zboża te po sprasowaniu zachowują swoje wartości odżywcze. Są cennym źródłem naturalnego błonnika, który usprawnia pracę jelit, ułatwia procesy metaboliczne oraz chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Należy jednak dokładnie przestudiować skład produktu; nie zawsze informacja o wysokiej zawartości błonnika i witamin jest prawdą. Eksperci są zgodni – im krótsza droga z pola na stół, tym zdrowszy jest produkt.
Czego unikać przy zakupie zdrowych płatków śniadaniowych?
Przede wszystkim cukru! Większość płatków śniadaniowych posiada wysoko w składzie cukier i jego odpowiedniki. Niewątpliwie wpływa to korzystnie na smak produktu, nie jest jednak korzystne dla zdrowia. Sztuczne barwniki, konserwanty i niepotrzebne składniki powinny być lampką ostrzegawczą dla osób, które pragną zdrowo się odżywiać.