Co to jest biały mak?

Biały mak, to przede wszystkim wielka alternatywa dla klasycznego maku nazywanego niebieskim, ze względu na jego barwę. Szlachetność białego maku stanowi podstawę dla profesjonalnych kucharzy do stworzenia przepysznych potraw z jego użyciem. Delikatny, specyficzny smak odczuwany podczas jedzenia produktów z białym makiem jest powodem tego, że jest on wybierany coraz częściej zamiast maku niebieskiego.

Jako jedna ze szlachetniejszych odmian dostępnych maków na rynku, biały mak ma swoich zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie ulubionych potraw bez jego użycia. Jest to powód do tego, aby szlachetny produkt znalazł się w kuchni, każdego kucharza ceniącego sobie jakość produktową i finalny smak przyrządzonego dania. Mak wykorzystywany jest zwykle do przyrządzania ciast, ciasteczek, potraw wigilijnych. Jest niezmiernie istotną częścią przekąsek, w których używane są bakalie, które mają nadawać w łownej mierze słodkości danemu daniu, wyrazistości, mocnego charakteru. Słodycz białego maku jest niepodważalna. Jest on delikatniejszy od niebieskiego wariantu maku, słodszy, jak również bardzo przyjemny pod kątem wizualnym. Bez problemu może zastąpić mak niebieski, jak również stanowić bazę dla wielu potraw.

Wybór białego maku

Wybór białego maku nie jest bezpodstawny. Ponieważ jest to produkt ekologiczny, wysokiej jakości, jest również nieco droższy od maku dostępnego w sprzedaży, praktycznie w każdym sklepie spożywczym, tym bardziej w okresie świąt Bożego Narodzenia. Można z niego przyrządzić bez problemu potrawy wigilijne takie jak:
• rolada makowa,
• babka makowa,
• placki sojowe z białym makiem,
• tarta makowa.