Co to jest Tapioka?

Tapioka to skrobia pochodząca z rośliny maniok. Najczęściej używana jest do produkcji puddingu z tapioki, ale można ją również stosować w innych przepisach. Tapioka jest bezglutenowa i może być również bez nabiału, jeśli użyjesz bezmlecznych substytutów takich jak guma ksantanowa. Ten post na blogu będzie badać, co to jest tapioka, dlaczego go używać, jak go przygotować i wszystkie wspaniałe sposoby, które można włączyć tę zdrową żywność do swojej diety. W skrócie, jeśli szukasz sposobu, aby przemycić kilka dodatkowych witamin i minerałów do swojej diety, która jest nie tylko całkowicie naturalne, ale również całkowicie pyszne następnie czytać dalej!

Co to jest Tapioka?

Tapioka

Tapioka z Planteon.pl jest skrobią pochodzącą z rośliny Cassava. Jest ona najczęściej używana do robienia puddingu z tapioki, ale może też być używana w innych przepisach. Tapioka jest bezglutenowa i może być także bez nabiału jeśli użyjesz bezdrogocennych substytutów takich jak guma ksantanowa. Cassava jest rośliną, która rośnie w klimacie tropikalnym, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Roślina ta jest rośliną korzeniową i jako taka jest uprawiana dla swoich korzeni, a nie dla liści.

Korzenie manioku zawierają skrobię zwaną „skrobią tapiokową”. W wielu częściach rozwijającego się świata maniok jest podstawowym składnikiem pożywienia. Jest to uprawa niewymagająca dużych nakładów i odporna na warunki panujące na wielu obszarach tropikalnych. Cassava jest pożywną i wszechstronną rośliną. Nie zawiera glutenu, zawiera wiele witamin i minerałów, a nawet może być wykorzystywany jako źródło energii odnawialnej.

Dlaczego powinieneś używać Tapioki w swojej diecie

Może być pomocna dla osób z cukrzycą, które chcą trzymać się z dala od skrobi, takich jak ziarna. Jedną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że zawartość fruktozy w tapioce jest bardzo niska. Oznacza to, że nie będzie powodować skoków insuliny jak miód czy syrop z agawy. Jeśli szukasz do kontroli cukru we krwi, nie są to najlepsze opcje dla Ciebie. Inną rzeczą do zapamiętania jest to, że tapioka nie zawiera glutenu, co czyni go doskonałym rozwiązaniem dla osób, które mają wrażliwość na gluten lub alergie.