Cukier trzcinowy – czym różni się produkt rafinowany lub nierafinowany

Trzcina cukrowa to trawa, która rośnie w ciepłym i tropikalnym klimacie. Kiedy wysoka trawa jest dojrzała, jest miażdżona w celu wydobycia soku. Sok jest gotowany w celu uzyskania surowego cukru, który następnie jest rafinowany na cukier trzcinowy.
Mimo że w sklepach stacjonarnych dość ciężko o cukier trzcinowy można go bez problemu kupić przez internet.

Cukier trzcinowy sam w sobie nie zawiera witamin, ale…

cukier trzcinnowyCukier trzcinowy nie zawiera witamin ani minerałów. Jednakże, niektóre rodzaje cukru trzcinowego mogą być wzbogacone o pewne witaminy i minerały, takie jak wapń lub witamina D. Jest jedną z najpopularniejszych substancji słodzących stosowanych w przemyśle spożywczym. Cukier trzcinowy składa się w 99% z sacharozy. W strukturze krystalicznej obecne są śladowe ilości fruktozy i glukozy.

Cukier produkowany z trzciny cukrowej znany jest jako sacharoza. Stanowi natychmiastowe źródło energii w postaci kalorii (16 na łyżeczkę). Jest dostępny w handlu zarówno w postaci rafinowanej, jak i nierafinowanej. Cukier rafinowany, który ma jasny biały kolor, jest zwykle oznaczany jako cukier granulowany, stołowy lub buraczany. Nierafinowany cukier trzcinowy, nie został przetworzony w celu usunięcia naturalnych zanieczyszczeń, co nadaje mu jasnobrązowy kolor i bardziej wyrazisty smak niż rafinowanemu cukrowi trzcinowemu.

Charakterystyka cukru trzcinowego

Rafinowany cukier trzcinowy jest stosowany w przepisach, które wymagają płynnych substancji słodzących o ściśle określonych właściwościach. Przepisy te obejmują wypieki, takie jak ciasta i ciasteczka oraz polewy.

Płynne substancje słodzące mają wpływ na objętość tych potraw podczas pieczenia i wyrastania. Forma sproszkowana rozpuszcza się szybciej niż forma granulowana, gdy jest mieszana w przepisach na lukry lub napoje.

Nierafinowany cukier trzcinowy jest używany w przepisach, które wymagają jasnobrązowego koloru lub silnego efektu smakowego słodzika, który nie jest ściśle sacharozą.