Mąka gryczana jest bezglutenowym produktem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest coraz chętniej wykorzystywana w kuchni. Powstaje wskutek drobnego mielenia obłuskanych nasion gryki zwyczajnej, czyli rośliny uprawianej pierwotnie głównie na terenie Azji oraz Ameryki Północnej. A jej ziarna określane są również pseudozbożem. Jest szczególnie cenna dla osób stosujących bezglutenową lub wegetariańską dietę.
Mąka gryczana IG – jej wpływ na stężenie glukozy
Mąka gryczana IG, czyli jej indeks glikemiczny, na który zwracają uwagę wszyscy dietetycy, to około 40. Z tego względu powinien po nią sięgać każdy, kto posiada problem z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi. Doskonale nadaje się do wyrobu bułek gryczanych, chleba, ciast, naleśników i gofrów. Jej smak jest wyrazisty, dlatego warto ją zmieszać z mąką owsianą lub ryżową. Wypieki zyskają dzięki temu delikatność, będą mniej się kruszyły oraz dłużej zachowają świeżość.
Mąka gryczana – właściwości i walory odżywcze
Mąka gryczana, właściwości tego produktu docenią nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej. Jest cenna dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać, a także lubią urozmaicać swój jadłospis. Sprawdź https://fitorsweet.pl/Maka-gryczana-wlasciwosci-i-kalorie.
Mąka ta dostarcza węglowodanów, tłuszczów, białek i błonnika. Jest bogactwem witamin z grupy B oraz dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu, cynku, żelaza, manganu, miedzi i molibdenu. Zawiera również fenole. Wszystko to sprawia, że wykazuje na organizm działanie:
• przeciwmiażdżycowe
• przeciwzapalne
• antynowotworowe
• wspierające układ krążenia
• wyrównujące ciśnienie tętnicze krwi
• usprawniające pracę przewodu pokarmowego
• regulujące poziom cukru oraz cholesterolu