Najdroższy miód w Europie produkowany jest w Hiszpanii

Najdroższy (i najzdrowszy, najsmaczniejszy) miód w Europie produkowany jest przez pszczoły żyjące w hiszpańskiej gminie El Bierzo (wspólnota autonomiczna Kastylia i Leon). Ten leczniczy nektar z gospodarstwa pszczelarskiego w El Bierzo kosztuje 150 euro za kilogram.

Najdroższy miód na świecie

Pasieki znajdują się na najlepszych naturalnych terenach, nie trzeba dodawać, że produkt lokalny jest uważany za przyjazny dla środowiska. Aby zebrać kilogram miodu, pszczoły muszą pokonać dystans co najmniej miliona kwiatów i przejechać na swoich prędkościomierzach 7000 km. A wszystko to w otoczeniu dziewiczej przyrody. Tak więc, jeśli chodzi o jakość, produkt pszczeli jest wart swojej ceny.

Produkt pszczeli wytwarzany jest w comarca La Alcarria (część prowincji Guadalajara, Madryt i Cuenca). Jest to miód lawendowy, który uzyskał najlepszy na świecie status w swojej kategorii. Dowodem na to jest prestiżowa nagroda Great Taste przyznana hiszpańskim pszczelarzom w Londynie. Great Taste to swego rodzaju „Oscar” w dziedzinie produktów spożywczych i gastronomii.

miód lawendowy

Kilka wskazówek, jak przechowywać miód

Nie wkładaj słoika z miodem do lodówki. Niech po prostu stoi na półce w twoim magazynie. I nie martw się, miód się nie psuje. Data ważności na etykiecie to nic innego jak preferowana data spożycia. Bardzo dobrze, jeżeli miód się krystalizuje – jest to znak, że produkt nie był pasteryzowany (pasteryzacja oczywiście traci wiele pożytecznych właściwości miodu, a także jego smak). Niektórzy smakosze lubią nawet „miód z grudkami”. Ale zawsze można go podgrzać w kąpieli wodnej, aby uzyskać płynny produkt surowy. Dobrej jakości miód lawendowy można kupić tutaj https://fitorsweet.pl/miody/miod-lawendowy.

Korzyści płynące ze spożywania miodu są niezliczone: pomaga on wzmocnić układ odpornościowy, wspomaga trawienie i odchudzanie, a także łagodzi objawy przeziębienia, wśród innych życiodajnych właściwości.