O co chodzi z pieczywem bezglutenowym?

We współczesnej zachodniej diecie pieczywo jest kluczowym składnikiem. Jest ono nie tylko samo w sobie pełnoprawnym jedzeniem, ale również podstawą do wielu różnorodnych dań. Każdy zarówno przestrzegający restrykcyjnej diety, jak też jedzący bez ograniczeń może znaleźć odpowiedni dla siebie rodzaj pieczywa. Co jednak w przypadku osób chorujących na nietolerancję glutenu, która wymaga naprawdę poważnych ograniczeń? Dla takich osób wybamieniem może okazać się pieczywo bezglutenowe. Dzięki specyfice takiego wypieku osoby z celiakią nie muszą rezygnować z jedzenia pieczywa!

Jak powstaje bezglutenowe pieczywo?

Zawartość glutenu w wielu powszechnych gatunkach zbóż bardzo mocno zmienia surowce do wypieku tego typu pieczywa. Najczęściej wykorzystywanymi gatunkami ziaren do wypieku bezglutenowego pieczywa są między innymi:

pieczywo bezglutenowe
  • ryż
  • groch
  • proso
  • kukurydza
  • amarantus
  • komosa ryżowa

Istnieje czasami zagrożenie zanieczyszczenia mąki przez odpady z innych zbóż, dlatego piekarnie podejmujące się wypieku pieczywa bezglutenowego mają bardzo wysokie standardy produkcji. Wypiek pieczywa z bezglutenowej mąki jest także bardzo specyficzny, ponieważ wymaga on zmienionych proporcji, aby tak wypieczony chleb nie był zbyt kruchy ani sypki.

Jak wybrać pieczywo chrupkie bezglutenowe?

Obecny wybór pieczywa bezglutenowego na rynku jest bardzo szeroki i uwzględnia wszystkie możliwe gusta. Za znak jakości w wypadku produktów bezglutenowych uważa się znak przekreślonego kłosa – jest to symbol oznaczający, że produkt nie został zanieczyszczony ani wymieszany z innym glutenowym surowcem – jest to wręcz swoista gwarancja bezpieczeństwa dla klientów. Za tym znakiem osoby cierpiące na celiakię powinny się rozglądać szczególnie uważnie – pojawia się on na opakowaniach produktów, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają na bezglutenowe, a jednak dzięki wysokim standardom produkcji mogą być przez takie osoby bezpiecznie zjedzone. Warto również pamiętać o różnicach pomiędzy rodzajami pieczywa chrupkiego bezglutenowego przyrządzonymi z różnych mąk – kukurydziane pieczywo chrupkie będzie inne w teksturze niż, na przykład, ryżowe. Jednak dzięki trosce piekarzy o klientów z celiakią na półkach sklepowych asortymentu nie zabraknie.