Tatar ze śledzia

Szukasz oryginalnego pomysłu na szybkie i pożywne danie bożonarodzeniowe? Jeżeli znudziła Ci się klasyka i ryba w tradycyjnej postaci, czas wypróbować coś nowego. Tatar ze śledzia to tanie danie, które pozytywnie zaskoczy Twoich gości podczas wigilijnej wieczerzy. Nie tylko przykuwa wzrok swoim wyglądem, ale smakuje również wyjątkowo. Chociaż nie jest to typowe danie świąteczne, tatar ze śledzia na Wigilię może stać się ciekawym dodatkiem na stole. Wariacji dania jest wiele jak tatar ze śledzia po tatarsku, z buraczkami, z jabłkiem.

Klasyczny tatar ze śledzia z grzybkami – przepis

  • 500 g płatów śledziowych
  • 2 ogórki konserwowe
  • grzybki marynowane (słoiczek),
  • 1 cebula dymka
  • pół pęczka koperku
  • sos: 3 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Jak zrobić tatar ze śledzia?

tatar ze śledzia przepis

Przygotowanie dania nie jest czasochłonne i nie wymaga specjalnych umiejętności. To potrawa, która zawsze wychodzi i do tego świetnie smakuje. Śledzie z https://www.lisner.pl/przepisy/klasyczny-tatar-ze-sledzia myjemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie lub mleku około 30 minut. Czas moczenia zależy od słoności i indywidualnych upodobań. Po namoczeniu rybę dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowanego śledzia, jak i pozostałej składniki, kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Do tatara ze śledzia można dodać również inne dodatki – majonez, chrzan, ugotowane  żółtka, ogórki kiszone, małosolne, papryczkę chili, papryczki jalapeño, paprykę czy kapary. Składniki na sos mieszamy, a następnie dodajemy wcześniej pokrojoną rybę, grzybki, ogórki, cebulkę. Mieszamy i przekładamy do miseczek, foremek do przystawek lub po prostu do jednej dużej salaterki. Tartar ze śledzia powinien schładzać się w lodówce minimum 30 minut. Najlepiej jednak pozostawić go na całą noc, wówczas składniki i smaki lepiej się połączą. Tartar ze śledzia idealnie komponuje się z pieczywem. Można go podawać na plastrach ugotowanych ziemniaków. Całość będzie elegancko i efektownie wyglądać posypana kolorowym pieprzem. Danie można udekorować koperkiem, cebulką, szczypiorkiem lub kapeluszami marynowanych grzybków. Dla wzbogacenia smaku całość dodatkowo warto polać oliwą z oliwek. Smacznego!